JOURNAL
RESUSCITATIO
BALCANICA
Resuscitacioni savet Srbije
ISSN (Štampano izdanje) 2466-2623
ISSN (Online) 2620-021X

Početna
O nama


Prijavite Vaš rad
Arhiva
Svi članci
Autori JRB


Recezenti
Pišite RS Srbije
Uređivačka politika
Upravljanje kvalitetom časopisa
Bibliometrijski učinak


Resuscitacioni savet Srbije
www.serrc.rs


Godina VI, Broj 16, Novembar

Naš rad, izlaženje časopisa, ometeno je epidemiom COVID 19.
Tesko je očekivati da u uslovima epidemije, gde većina naših članova ili saradnika je angažovana u prvim linijama – „crvenim zonama“, se neko bavi pisanjem stručnih radova a da oni nisu u odnosu na aktuelnu situaciju. Mi se sa aktuelnom epidemijom ne bavimo ko stručna organizacija ili lekari koji su eksperti za tu oblast, radimo ono sto moramo, sto ovog trenutka treba a ipak će mo temu COVID 19 ostaviti infektolozima, epidemiolozima i drugima koji su značajno pozvaniji da se tim pitanjem bave, pa stoga neočekujmo da se ta tema – kao analuza bolesti obrađuje u našem časopisu.
Nadalje, teško je za očekivati da se u tim uslovima osobe koje su već mesecima su pod zastitnom odećom ali i permanetnom pritisku od mogućnosti da se i sami zaraze bave nekim drugim poslovima.
Teško je očekivati da se ako smo ozbiljni i odgovorni, iko bavi pisanjem nekih stručnih radova i saopštenja o oblasti koja jeste objektivno neistražena, a prepisivanje podataka iz svestske literature i njihovo prepričavanje ne zadovoljava naše standarde za prihvatanje radova, sem ako se ne radi o metodološki ispravnim sistemskim preglednim radovima.
Navedeno jeste razlog sto se mi evo od februara 2020 nismo bavili produkcijom časopisa, jednostavno smatrali smo da nije vreme za tako šta.
Danas je pred Vama je novi broj časopisa. On je posvećen objavljivanju preporuka za primenu mera resuscitacije (ne lečenja oboljenja, već tretmana srčanog zastoja) u slovima COVID 19 pandemije.
Drugi prilog je Saopštenje reszuscitacionog saveta Srbije o etičkim izazovima donošenja odluka o racionalnojh primeni medicinskih sredstava i prioritetima za lečenje pacijenata, odnosno prioritetima za vakcinaciju koja se u narednim mesecima očekuje.
Uvodnik
Zlatko Fišer


Preporuke Resuscitacionog saveta Srbije za primenu mera resuscitacije tokom COVID-19 pandemije

-Pročitaj ili preuzmi PDF dokument


Pravičnosti etičkih odluka u odnosu raspodele medicinskih resursa unutar pandemije COVID-19

-Pročitaj ili preuzmi PDF dokument


Pravičnosti etičkih odluka u odnosu raspodele medicinskih resursa unutar pandemije COVID-19
Preuzmi kompletan časopis
-Pročitaj ili preuzmi PDF dokumentArhiva
ISSN (Štampano izdanje) 2466-2623
ISSN (Online) 2620-021X


Resuscitacioni savet Srbije – za časopis
Poštanski pregradak 19
21 113 Novi Sad
Srbija
TELEFON: 062 8030640
E-MAIL: sekretarijat@resuscitatio.org.rs